Türkiye’de İlk Defa Düzenlenen “Viki Anıtları Seviyor” Fotoğraf Yarışması Kültürel Mirasımızı Yansıttı
2025 yılında Türkiye’de ilk kez düzenlenen “Viki Anıtları Seviyor” uluslararası fotoğraf yarışması, kültürel mirasımızı yansıtan binlerce fotoğrafın yarıştığı bir platform oldu. Yarışmanın sonuçlarına göre:
Birincilik: Serdar Kıran'ın Bursa Ulu Cami fotoğrafı
İkincilik: Volkan Karagülleoğlu'nun İshak Paşa Sarayı fotoğrafı
Üçüncülük: İbrahim Şimşek'in Urfa’da Cami Avlusu fotoğrafı
Dördüncülük: Serhat Bürke'nin Nemrut Dağı Milli Parkı fotoğrafı
Beşincilik: Fatih Yılmaz'ın Ortahisar Kalesi fotoğrafı

Türkiye’nin Kültürel Hazineleri Belgelendi
“Viki Anıtları Seviyor” yarışması, dünyanın en büyük çevrimiçi ansiklopedisi Vikipedi tarafından düzenlenmekte ve kültürel anıtların belgelenmesine katkı sağlamaktadır. Türkiye ayağında ise Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye ve Kültür Envanteri Topluluğu işbirliğiyle gerçekleştirilen yarışma sayesinde, Türkiye’nin kültürel anıtlarına ait eksik fotoğrafların tamamlanması amaçlanmaktadır.
Yarışmaya 7 Binden Fazla Fotoğraf Katıldı
Yarışma süresince Marmara Bölgesi’nden Güneydoğu Anadolu’ya kadar Türkiye genelinden 7000'den fazla kültürel anıt fotoğrafı yarışmaya dahil edilmiştir. Bu fotoğraflar, Türkiye’nin tanıtımına ve araştırmacılara katkı sağlamak amacıyla Vikipedi ve diğer Wikimedia projelerinde serbestçe kullanılabilecektir.
Ulusal Jüri Türkiye’yi Temsil Edecek Fotoğrafları Belirledi
Türkiye jürisi, uluslararası finalde Türkiye'yi temsil edecek 10 fotoğrafı seçmiş ve ulusal yarışmada ödül alan ilk beş fotoğrafı belirlemiştir. Bu fotoğraflar arasında Bursa Ulu Cami, İshak Paşa Sarayı, Urfa’da Cami Avlusu ve Nemrut Dağı gibi Türkiye’nin önemli kültürel mirasları yer almaktadır.

Ayrıca, uluslararası yarışmaya gönderilmek üzere seçilen diğer fotoğraflar arasında İshak Paşa Sarayı, Akdamar Kilisesi ve Perge gibi önemli anıtların görüntüleri de bulunmaktadır.
Finalde 57 ülkenin ulusal jürisinin gönderdiği fotoğraflar uluslararası jüri tarafından değerlendirilecektir.







