İsrail ile Ticaret Yasakları Mobilya Sektörünü Nasıl Etkileyecek?

İsrail ile Ticaret Yasakları Mobilya Sektörünü Nasıl Etkileyecek?

Son yıllarda dünyada yaşanan büyük salgının etkileri ile ekonomi her alanda büyük darbe yerken, çevremizde meydana gelen savaşlar bu etkinin daha da büyümesine neden oldu. Önce Rusya-Ukrayna savaşı ve ardından gelen İsrail’in Filistin topraklarını işgal etme girişimleri Türkiye ekonomisinde bazı sorunlar ortaya çıkardı.

Son olarak Türkiye’nin İsrail ile olan ticari faaliyetlerini tamamen engellemesi ve buna karşılık olarak da İsrail’in aldığı kararlar Türk firmalarını etkiledi. Özellikle sözkonusu bölge ile yoğun ticari ilişkileri olan firmalar bugünlerde kendilerine farklı bir yol arayışı içindeler.

Türkiye Cumhuriyet Ekonomi Bakanlığının 9 Nisan 20024 tarihli kararında ilk aşamada belli başlı ürün gruplarında kısıtlamaya gidilmiştir. Bu kısıtlamalar kapsamında alüminyum, boya, çelik, çimento, demir, fayans, inşaat malzemeleri, kimyasal gübreler, madeni yağlar, mermer, plastik bazı ürünler yer alırken mobilya ve dekorasyon ürünleri bu kısıtlamalardan muaf tutulmuştu.

Ticaret Bakanlığının İsrail’e uyguladığını kısıtlamalardan sonra ticareti tamamen ve sektör gözetmeksizin engellemesi ile mobilya ve dekorasyon sektörü de bu yasaklardan olumsuz olarak etkilendi.

İsrail ve bölgedeki diğer ülkelere ihracat yapan klasik ve lüks mobilya markası Asortie Mobilya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Murat ERAT, İsrail’e uygulanan ticaret yasaklarından mobilya sektörünün olumsuz olarak etkilendiğini ve özellikle bölgeden yeni siparişlerin gelmediğinin altını çizdi. Murat ERAT, İsrail ile olan ticari bağlantılarda, İsrailli firmaların mevcut siparişlerini de iptal ettiklerini ve Çin, Endonezya, Polonya ve Romanya gibi yeni pazarlara yöneldiklerini belirtti.

İsrail ile olan ihracatımız Mart ayında artarken Nisan ayında %21,6 düşüş gösterdi. Mayıs ayındaki bu tamamen ticari ilişkilerin kesilmesi ile şuan sıfır noktalarında seyrediyor. Mobilya sektörü olarak da İsrail ile yapılan ihracat hacminde yaklaşık %40’lara varan bir düşüş sözkonusu.

Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Murat ERAT, ihracatta meydana gelen bu düşünü değerlendirirken, sektöründe meydana gelen %40’lık düşüşlerin, kendi firmalarında % 30 seviyelerinde seyrettiğini ama mayıs ayı itibari ile tamamen durduğunu belirtti.

Murat ERAT, Filistin ve İsrail gerginliğinin sadece bu iki ülke ile değil, bölgedeki birçok ülke ile ticari ilişkileri etkilediğinin de altını çizdi.

Önceki Haber İstanbul'da Milyonluk Otomobil ile Gezinti! Tasarruf Tedbirlerine Uymayan Bakanlık
Sonraki Haber MOSDER'in Yeni Başkanı Davut Karaçak Seçildi
Benzer Haberler