Dünyaca ünlü ilaç şirketi AstraZeneca, İngiltere Yüksek Mahkemesi'nde onlarca mağdur ve yakını tarafından dava edilmesinin ardından koronavirüs aşılarını dünya çapında geri çekme kararı aldı. Şirket, mahkeme kayıtlarında aşının "nadir ancak tehlikeli yan etkilere" sahip olduğunu kabul ederek bu kararı aldığını duyurdu.
AstraZeneca'nın geri adım atması, koronavirüsle mücadelenin önemli bir aktörü olarak tanınan şirketin aldığı en dikkat çekici kararlardan biri olarak kayda geçti. Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşı, şirketin bugün itibarıyla "pazarlama iznini" gönüllü olarak geri çekmesiyle artık Avrupa Birliği'nde kullanılamayacak. Bu kararın, daha önce onay veren diğer ülkelerde de benzer şekilde alınması bekleniyor.
Aşının geri çekilme süreci, şubat ayında şirketin yaptığı açıklamada aşının nadir durumlarda Trombositopeni Sendromu ile Tromboz'a neden olabileceğini itiraf etmesiyle başlamıştı. Bu açıklamanın ardından, İngiltere'de 80'den fazla ölüm ve yüzlerce ciddi yaralanma vakasıyla ilişkilendirilen bu sendrom, aşının güvenilirliği konusunda endişeleri artırmıştı.
AstraZeneca'nın geri çekme kararı, mahkeme süreciyle ilgili olduğu iddialarına rağmen şirket tarafından ticari nedenlerle aşının piyasadan kaldırıldığı şeklinde reddediliyor. Şirket, mahkeme belgelerinde yer alan Vaxzevria adlı aşının artık üretilmediğini veya tedarik edilmediğini, yerini daha güncel ve yeni varyantlara karşı mücadele eden aşıların aldığını açıkladı.