İspanya’da Türkiye için tarihi akademik adım: Madrid’de “Türkiye çalışmaları kürsüsü” açıldı

İspanya’da Türkiye için tarihi akademik adım: Madrid’de “Türkiye çalışmaları kürsüsü” açıldı

Türkiye–İspanya ilişkilerinde akademik köprü

İspanya’nın en köklü yükseköğretim kurumlarından biri olan Madrid Complutense Üniversitesi’nde “Türkiye Çalışmaları Kürsüsü” kuruldu. Sosyal ve Siyasal Bilimler Fakültesi çatısı altında kurulan kürsü ile birlikte, Türk-İspanyol ilişkilerine ve Türkiye-Avrupa Birliği iş birliğine yönelik akademik çalışmalar desteklenecek.

Kürsünün açılış törenine, AB eski Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Dr. Egemen Bağış, Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Nüket Küçükel Ezberci, Avrupa Parlamentosu Milletvekili ve AP Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sanchez Amor ile UCM Sosyal ve Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Maria Esther del Campo Garcia katıldı.

Bağış: “Türkiye’nin AB üyeliği artık daha stratejik”

Açılışta İngilizce ve İspanyolca bir konuşma gerçekleştiren Dr. Egemen Bağış, Türkiye’nin AB sürecine dair çarpıcı mesajlar verdi. Türkiye’nin üyelik sürecinde en kritik başlıkların 23’üncü ve 24’üncü fasıllar olduğunu vurgulayan Bağış, “Ancak tüm siyasi fasıllar şu anda bloke edilmiş durumda. Ne yapmamız gerektiği belirtilmeden, yalnızca 'ödevinizi yapın' deniliyor. Bu adil değil” dedi.

Bağış, Türkiye’nin Müslüman kimliğinin üyelik sürecinde sürekli vurgulanmasına da tepki göstererek, bu kimliğin üyelik başvurusundan bu yana değişmediğini, tam tersine demokratik kültürle birlikte bu kimliğin AB için değer taşıdığını söyledi. S-400 sistemiyle ilgili eleştirilere de değinen Bağış, “Bu sistemi ihtiyaç duyduğumuz için aldık, müttefiklerimiz alternatifini sunmadı” diyerek çifte standarda dikkat çekti.

“Erdoğan Türkiye’de ne kadar meşruysa, Sanchez İspanya’da o kadar meşrudur”

AB’nin geleceğinin kısa vadeli siyasi hesaplardan arındırılması gerektiğini belirten Bağış, Türkiye’nin AB üyeliğinin her zamankinden daha anlamlı olduğunu söyledi. Bağış, “Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Türk halkının iradesiyle seçilmiş bir liderdir. İspanya’da Sayın Sanchez ne kadar meşruysa, Sayın Erdoğan da Türkiye’de o kadar meşrudur. Artık Avrupa’nın gelecek nesiller adına karar alma zamanı geldi” ifadelerini kullandı.

“İspanya’nın bu girişimi Türkiye’ye verdiği önemi gösteriyor”

Complutense Üniversitesi’nin böyle bir kürsü kurmasını “Türkiye’ye verilen değerin akademik bir göstergesi” olarak nitelendiren Bağış, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın üniversiteye teşekkürlerini ilettiklerini aktardı. Bağış, kurulacak iş birlikleri ve yürütülecek projelerin Türk–İspanyol ilişkilerine ve AB sürecine katkı sunacağına inandığını belirtti.

Bağış, kürsünün yalnızca akademik bir oluşum olmadığını; Türk ve İspanyol öğrenciler arasında kültürel etkileşimi artıracak, Erasmus gibi değişim programlarını destekleyecek bir platform da sunduğunu dile getirdi. Ayrıca, turizm başta olmak üzere ortak güçlü sektörlerde iki ülke arasında yeni projelerin geliştirileceğini ifade etti.

Büyükelçi Ezberci: “Akademik iş birliği eksik halkaydı, tamamladık”

Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Nüket Küçükel Ezberci, uzun süredir bu kürsünün kurulması için temaslar yürütüldüğünü ve bu hedefe ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Ezberci, siyasi ve ekonomik ilişkilerin yüksek düzeyde ilerlediğini, ancak akademik alandaki eksikliğin bu kürsü ile giderildiğini belirtti.

Geçtiğimiz haziranda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İspanya’ya yaptığı ziyarette 17 anlaşma imzalandığını hatırlatan Ezberci, akademik kürsünün bu iş birliği ağının önemli bir tamamlayıcısı olduğunu vurguladı.

“40 binin üzerinde öğrenci hareketliliği yaşandı”

Ezberci, özellikle gençler ve akademisyenler açısından kürsünün önemine dikkat çekerek, son 15 yılda Erasmus programı kapsamında Türkiye ile İspanya arasında 40 binin üzerinde öğrenci hareketliliği yaşandığını aktardı. Türkiye ile İspanya’nın AB projelerinden birlikte yararlanma oranlarının da oldukça yüksek olduğunu belirten Ezberci, bu kültürün şimdi daha kurumsal bir yapıya kavuştuğunu söyledi.

UCM: “Fakültemizdeki ilk kürsü olması açısından çok özel”

Complutense Üniversitesi Sosyal ve Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Maria Esther del Campo Garcia ise Türkiye Çalışmaları Kürsüsü’nün, fakültelerinde açılan ilk kürsü olması açısından ayrı bir önem taşıdığını vurguladı. “Bu ittifaktan herkes faydalanacak” diyen Garcia, mevcut Türk öğrenci varlığının bu iş birliğiyle daha da güçleneceğini ifade etti.

Önceki Haber Başkentin göbeğindeki gizem: Bir Chevrolet’den 68 yıllık “trojan” hatırası çıktı
Sonraki Haber PKK'nin fesih kongresi: DEM Parti'den 8 maddelik açıklama
Benzer Haberler