Genel af çıkıyor mu? Kapsamı genişledi mi? Adalet Bakanı Tunç'tan yanıt

Genel af çıkıyor mu? Kapsamı genişledi mi? Adalet Bakanı Tunç'tan yanıt

Genel af çıkıyor mu? sorusu gündemden düşmeyen iddialardan biri haline gelmişti. Toplumda merakla takip edilen af konusu şu günlerde tekrar konuşulmaya başlandı. Genel af kapsamı genişletilecek mi? 

10. Yargı Paketi Meclis Yolunda, Ceza Adaletinde Yeni Dönem

Yeni Yargı Paketi'nin Meclis’e sunulması için hazırlıklar tamamlandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, paketteki düzenlemelerle ilgili detayları kamuoyuyla paylaşırken, sosyal medyada gündeme gelen “55 bin kişilik af” iddiaları çok konuşulmaya başlandı.

Meclis Takvimi Netleşiyor

40 maddeden oluşan 10. Yargı Paketi taslağı, kovuşturma ve infaz süreçlerinin daha etkin hale getirilmesini amaçlıyor. Taslağın önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor. Milletvekillerinin onayının ardından, düzenleme TBMM Başkanlığı’na sunulacak, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Görüşmelerin en geç Mayıs ayı içinde başlaması planlanıyor.

Bakan Tunç, cezaevlerinde olmayan ancak suça karışmış ve cezası kesinleşmemiş kişilerin daha önceki düzenlemeden yararlanamamasına dikkat çekti.

“31 Temmuz 2023 itibarıyla cezaevinde olmayan, ancak suça karışmış ve cezası henüz kesinleşmemiş olanlar için talepler geldi. Yargılamalardaki gecikme nedeniyle bu kişiler daha önceki Covid düzenlemesinden faydalanamadı. Bu konuda bir adım atılabilir,” açıklamasını yaptı.

Covid İzni Düzenlemesi Genişletilebilir mi?

Bakan Tunç’un açıklamalarına göre, 2020’de başlayan Covid izni düzenlemesinden yalnızca 31 Temmuz 2023 itibarıyla cezası kesinleşmiş ve cezaevinde bulunan kişiler yararlandı. Açık cezaevinde olan bu hükümlüler denetimli serbestlikten faydalanarak tahliye edilmişti.

Tunç: “O tarihten sonra cezaevinde olmayan ancak daha önce suç işlemiş kişilerin bu düzenlemeden yararlanamaması adaletsizlik oluşturdu. Bu doğrultuda yeni bir düzenleme yapılabilir ama bu, ‘af’ olarak değerlendirilmemeli.”

Ceza Adaletinde Yeni Yaklaşımlar

Yargı Paketi’nde ceza adalet sistemine yönelik dikkat çekici reform maddeleri yer alıyor. Özellikle 2 yılın altındaki suçlarda cezasızlık algısının önüne geçilmesi, denetimli serbestlik sistemindeki sorunların giderilmesi ve koşullu salıverme uygulamalarının yeniden yapılandırılması hedefleniyor.

Tunç’un ifadelerine göre, 40 maddelik taslak şu üç temel aşamada yenilikler getiriyor:

Soruşturma süreci: Şeffaflık ve etkinlik artırılacak

Kovuşturma süreci: Yargılama süresi ve hak temelli uygulamalar düzenlenecek

İnfaz süreci: Cezaevlerinde kalan sürenin caydırıcılığı artırılacak

“Vatandaşlarımızın yargıya olan güvenini yükseltecek, toplumsal huzuru sağlayacak önemli adımlar bu pakette yer alıyor,” diyen Tunç, düzenlemenin Meclis onayından sonra yürürlüğe girmesini beklediklerini belirtti.

31 Temmuz 2023 Öncesi Suçlar için Yeni Değerlendirme

Yargı Paketi, Covid izninden yararlanamayan ancak 31 Temmuz 2023’ten önce suç işleyen kişilerin de kapsama alınması yönünde bir düzenleme içerebilir. Cezası kesinleşmemiş olan bu kişiler için adil bir çözüm sağlanması, paketin en çok beklenen maddelerinden biri olarak öne çıkıyor.

Önceki Haber CHP Gençlik Kolları Başkanı ve 3 kişi tutuklandı: “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlaması
Sonraki Haber Hint savaş uçaklarını Türkiye'nin geliştirdiği KORAL mı düşürdü?
Benzer Haberler